Als je op zoek bent naar een cultuurshock dan zit je in de meeste Aziatische landen helemaal goed. Hieronder heb ik 10 leuke weetjes over Azië op een rijtje gezet. Van vreemde gewoontes tot bijzondere feitjes, dit zijn tien dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over Azie!

 1.  Ongeluksgetal
  Het Japanse en Chinese woord voor 4 klinkt hetzelfde als het woord dat ze voor ‘dood’ gebruiken. Een aantal Aziatische landen ziet nummer 4 daarom als ongeluksgetal. Een beetje vergelijkbaar met het nummer 13, dat in veel westerse landen voor ongeluk staat.
 2. Schoonheidsidealen
  Wij willen het liefst een mooi bruin kleurtje krijgen op vakantie maar in sommige Aziatische landen is een blanke huid een belangrijk schoonheidsideaal. In veel producten (zoals zeep, deo, zonnebrandcrème) zit ‘whitener’ verwerkt. Wil je geen gebleekte oksels? Let dan goed op wat je koopt! ?
 3. Tijdzones
  China heeft een enorm landoppervlak, toch heeft China maar één tijdzone. Buurland Rusland daarentegen, heeft er maar liefst 9!
 4. Curieuze sport
  In Centraal-Azië hebben ze een wel heel vreemde sport. Ik zou het omschrijven als een soort rugby,  op paarden, met een dode geit zonder hoofd als bal..? Nee, dit verzin ik niet! De sport heet ‘Buzkashi’ (geittrekken) en is de nationale sport van Afghanistan.
 5. Durian: de verboden vrucht van Azië
  Durian of Doerian is grote, eivormige vrucht met een stekelige buitenkant. Deze vrucht wordt (niet onterecht) ook wel de stinkvrucht genoemd. De geur die van een Doerian af komt is erg indringend en kan nog uren blijven hangen. Vandaar dat het in een hoop Aziatische landen verboden is om een durian bij je te hebben op openbare plekken. Sta niet verbaasd te kijken als er naast de ‘verboden te roken bordjes’ ook ‘verboden voor durian bordjes’ hangen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer!
 6. Bangkok
  Er zijn maar weinig mensen die niet van deze wereldstad gehoord hebben. Maar wist je dat de volledige (ceremoniële) naam van Bangkok bestaat uit 168 letters? De volledige naam is namelijk: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. In Thailand korten ze dit af naar (muang) Krung Thep.
 7.  Een ‘handig’ statussymbool
  Is het je wel eens opgevallen dat sommige mannen in bijvoorbeeld Maleisië, een lange pinknagel hebben? Waarom laten ze hun nagel tot wel twee cm lang groeien? Dit doen ze als een soort statussymbool. Als je op het land werkt, heb je namelijk geen lange nagels. Maar los daarvan kun je er ook dingen gemakkelijker open maken. Met zo’n lange nagel is een telefoon zo open, en een simkaartje snel gewisseld. Ook is een lange pinknagel erg handig wanneer je eens lekker uitgebreid in je neus wil peuteren (bij voorkeur in het openbaar lijkt wel).
 8. Anti-drugs
  De meeste Aziatische landen hebben een streng anti-drugs beleid. Zware straffen, waaronder officieel zelfs de doodstraf, staan op het handelen, bezitten of gebruiken van drugs. Over medicatie doen ze echter niet zo moeilijk. Bij de apotheek loop je zonder recept namelijk even makkelijk naar buiten met een oxycodonnetje als met een paracetamolletje.
 9. Hahaha
  Het cijfer 5 in het Thais spreek je uit als ‘ha’. Wanneer je online in gesprek met met iemand uit Thailand en je zegt iets grappigs, dan zul je als respons ‘555’ kunnen krijgen in plaats van ‘hahaha’.?
 10. Feestdagen
  In Vietnam viert iedereen zijn verjaardag met oud en nieuw. De daadwerkelijke dag waarop iemand geboren is, wordt niet echt gevierd.
  Thailand viert drie keer oud en nieuw: onze westerse jaarwisseling, de Chinese in februari en de Thaise jaarwisseling ‘Songkran’ in april.
  Zuid-Korea heeft elke maand een Valentijnsdag. Iedere maand is er een dag waarop een bepaalde vorm van liefde word gevierd/geuit.

Meer weetjes over Azië?

Wil je meer van dit soort weetjes over Azië? Laat het me weten in een reactie, dan ga ik op zoek naar een nieuwe lading vreemde en leuke feitjes! Weet je zelf nog iets grappigs of bijzonders over Azië? Feel free to share!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *