Al jaren kriebelde het bij mij om meer van de wereld te zien. Alleen reizen was destijds niet mijn eerste keuze maar achteraf absoluut de moeite waard. Spannend? Zeker! Altijd praktisch? Nope.. Maar wat heb ik een prachtige ervaring opgedaan door er in mijn eentje op uit te trekken!

Alleen reizen, is dat niet eng?

Toen ik aan mijn omgeving liet weten dat ik alleen zou gaan reizen, kreeg ik van een hoop mensen geschrokken reacties.”Alleen reizen, vind je dat niet eng?” of “wow, dat zou ik nooit durven!”. En soms zelfs “ben je niet bang om dood te gaan??”. Mijn antwoord hierop was dat het voor mij zeker een spannende stap was. Maar bang om dood te gaan, nee. Ik droomde al zo lang van reizen dat het denk ik eerder slecht voor me was geweest als ik deze stap niet had genomen.

Dit is hoe ik het zie: als ik thuis even niet oplet bij het oversteken, kan dat ook het einde van mijn leven zijn. Je kan die dingen gewoon niet voorspellen. Ook ben ik in Nederland na het uitgaan in mijn eigen stad beroofd door twee mannen met een mes. Dit soort dingen gebeuren nou eenmaal en kunnen je overal ter wereld overkomen. Lees je van tevoren goed in over de bestemming zodat je weet wat je wel en beter niet kunt doen. Zolang je goed op jezelf let en niet naïef omgaat met situaties, kan alleen reizen prima als je het mij vraagt.

De voordelen van alleen reizen

 1. Je ontmoet ontzettend snel  (alleen reizende) mensen
  Omdat je alleen bent sta je vaak meer open voor een gesprek met een onbekende dan wanneer je al met zijn tweeën of in een groep reist. Je bent veel toegankelijker in je eentje. Je raakt zo in gesprek en de vriendschappen ontwikkelen snel en kunnen voor heel even zijn of na het reizen nog lang blijven voortduren. Ik heb ontzettend veel leuke mensen leren kennen tijdens mijn solo reizen!♡
 2. De vrijheid
  Wat is het heerlijk om geen rekening te hoeven houden met een ander. Gaan en staan waar ik wil, wanneer ik wil. Een hele dag slapen omdat ik geen zin heb om erop uit te gaan? No problemo. Vier keer achter elkaar bij hetzelfde restaurant eten omdat ik het zo lekker vond? Prima! De vrijheid die het solo reizen met zich mee brengt, vind ik heerlijk.
 3. Je leert op jezelf te vertrouwen
  Als het even niet loopt zoals je in gedachten had moet je zelf met een oplossing komen. Niemand gaat het voor je uitzoeken. Je hebt zelf de touwtjes in handen en dat versterkt de band die je hebt met jezelf.
  Nieuwe mensen leren kennen

De nadelen van alleen reizen

In je eentje op reis is een mooie ervaring maar eerlijk is eerlijk, er zitten ook nadelen aan.

 1. Het eerste nadeel van alleen reizen is dat je in je eentje een stuk beter moet opletten op je omgeving. Als je op het strand bent en even de zee in wil, is er niet altijd iemand die je spullen even in de gaten kan houden. Niet echt handig en soms zelfs beperkend.
 2. In vervelende situaties is het fijn als je met iemand samen bent. Natuurlijk heb je vaak wel mensen om je heen. Maar iemand die je net een dag kent, is wel écht anders dan je vertrouwde partner of familielid. Oplichting of beroving heb ik zelf gelukkig niet eerder mee hoeven maken op reis. Ziek worden daarentegen helaas al wel een aantal keer. Dan is het best fijn als er iemand in de buurt is om je een beetje in de gaten te houden. Je reismaatje kan dan bijvoorbeeld zorgen voor voldoende water, eventueel medicatie voor je halen en overige belangrijke dingen regelen.
 3. Ook mis je bij de leuke dingen soms iemand die dicht bij je staat. Iemand waar je jouw ervaringen mee kunt delen. Je bent meestal niet alleen maar het delen van een ervaring met je partner of goede vriend geeft een extra positieve lading aan die ervaring.♡
  Twee aapjes samen

Jezelf leren kennen

Alleen reizen is fantastisch, lastig, prachtig, moeilijk, leuk en soms ook minder leuk. Je zult ontzettend veel toffe nieuwe indrukken opdoen, mooie mensen en culturen leren kennen, prachtige natuur zien en de lekkerste maaltijden proeven. Daartegenover staan ook zeker lastige momenten zoals bijvoorbeeld last van heimwee hebben of verdwaald raken in een vreemd land.

Positief of negatief, al deze ervaringen zullen je veel inzicht geven en dingen leren. Je leert zelfstandig te zijn maar tegelijk ook erg open naar je omgeving.

Tijdens mijn reizen heb ik veel geleerd over mezelf en elke reis komt daar alleen maar meer kennis bij. Je leert omgaan met verschillende mensen en situaties en dit beschouw ik al iets heel waardevols.

Alleen reizen: aanrader of niet doen?

Of alleen reizen voor jou een aanrader is of niet, hangt af van verschillende dingen. Voor mij is het echt een leerzame, toffe ervaring geweest maar een ander moet er misschien bij voorbaat al niet aan denken.

Als je van tevoren niet comfortabel bent met het idee van alleen reizen, is het wellicht verstandiger om met een reisgenoot te gaan. Dit zal je reis waarschijnlijk een stuk aangenamer maken.

Als je wel graag alleen wil, maar nog niet zo goed durft, is een tussenweg misschien iets voor je. Doe bijvoorbeeld de eerste twee weken van je reis met iemand samen of ga een paar dagen met een reisorganisatie mee. Op die manier kun je alvast een beetje wennen aan de nieuwe omgeving en alle prikkels. De rest van de trip kun je dan alleen reizen. (:

Weet je niet zeker of alleen reizen iets voor jou is? Maar één manier om daar achter te komen..!😜


Ben jij al eens in je eentje op reis geweest? Hoe heb je dit ervaren? Laat een berichtje voor me achter als je een vraag voor me hebt of als je iets op of aan te merken hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *