Uitzicht over zee en rotsen plus de titel tekst in beeld.
Al jaren kriebelde het bij mij om wat meer van de wereld te zien. Alleen reizen was destijds niet mijn eerste keuze maar achteraf absoluut de moeite waard. Spannend? Zeker! Altijd praktisch? Nope.. Maar wat heb ik een prachtige ervaring opgedaan door er in mijn eentje op uit te trekken!

Alleen reizen, is dat niet eng?

Toen ik aan mijn omgeving liet weten dat ik alleen zou gaan reizen, kreeg ik van een hoop mensen geschrokken reacties.”Alleen reizen, vind je dat niet eng?” of “wow, dat zou ik nooit durven!”. En soms zelfs “ben je niet bang om dood te gaan??”. Mijn respons hierop was dat het voor mij zeker een ontzettend spannende stap was. Maar bang om dood te gaan, dat niet. Ik droomde al zo lang van reizen dat het eerder slecht voor mij was geweest als ik deze stap niet had genomen denk ik!

Dit is hoe ik het zie: als ik thuis even niet oplet bij het oversteken, kan mijn leven ook voorbij zijn. Tevens ben ik in Nederland ’s avonds een keer beroofd op straat na het stappen. Dit soort dingen kunnen je overal ter wereld gebeuren.. Zolang je goed op jezelf let en niet naïef omgaat met situaties, kan alleen reizen prima als je het mij vraagt.

De voordelen van alleen reizen

Voor mij zijn er twee grote voordelen aan alleen reizen, namelijk:

  1. Je ontmoet ontzettend snel  (alleen reizende) mensen.
    Omdat je alleen bent, sta je vaak meer open voor een gesprek met een onbekende dan wanneer je al met zijn tweeën of in een groep reist. Ik heb ontzettend veel leuke mensen leren kennen tijdens mijn solo reizen!♡
  2. De vrijheid.
    Wat is het heerlijk om geen rekening te hoeven houden met een ander. Gaan en staan waar ik wil, wanneer ik wil. Een hele dag slapen omdat ik geen zin heb om een tour te doen? Kan! Vier keer achter elkaar bij hetzelfde restaurant eten omdat ik het zo lekker vond? Kan ook! De vrijheid die het solo reizen met zich mee brengt vind ik echt heerlijk.

De nadelen van alleen reizen

Natuurlijk gaat alleen reizen niet alleen maar over 🌈 & 🦄. In je eentje op reis is geweldig maar eerlijk is eerlijk, er zitten ook nadelen aan.

Het eerste nadeel van alleen reizen is dat je in je eentje een stuk beter moet opletten op je omgeving. Als je op het strand bent en even de zee in wil, is er niet altijd iemand die je spullen even in de gaten kan houden.

In vervelende situaties (zoals bijvoorbeeld ziek worden of bestolen/opgelicht worden) is het natuurlijk fijn als je met iemand samen bent.

Oplichting of beroving heb ik zelf gelukkig niet eerder mee hoeven maken op reis. Ziek worden daarentegen helaas al wel een aantal keer.. Dan is het best fijn als er iemand in de buurt is om je een beetje in de gaten te houden. Je reismaatje kan dan bijvoorbeeld zorgen voor voldoende water, eventueel medicatie voor je halen en overige belangrijke dingen regelen.

Ook mis je bij de leuke dingen soms een maatje als je alleen op reis bent. Iemand waar je jouw ervaringen mee kunt delen. Gelukkig zijn er vaak zoveel toffe mensen om je heen, dat dit nadeel meestal niet eens van toepassing is!

Jezelf leren kennen

Alleen reizen is fantastisch, lastig, prachtig, moeilijk, leuk en soms ook minder leuk. Je zult ontzettend veel toffe nieuwe indrukken opdoen, mooie mensen en culturen leren kennen, prachtige natuur zien en de lekkerste maaltijden proeven. Daartegenover staan ook zeker lastige momenten zoals bijvoorbeeld last van heimwee hebben of verdwaald raken in een vreemd land.

Positief of negatief, al deze ervaringen zullen je veel inzicht geven en dingen leren. Je leert heel zelfstandig te zijn maar tegelijk ook erg open naar je omgeving.

Tijdens mijn reizen heb ik ontzettend veel geleerd over mezelf en elke reis komt daar alleen maar meer kennis bij. Je leert omgaan met verschillende mensen en situaties en dit beschouw ik al iets heel waardevols.

Alleen reizen: aanrader of niet doen?

Of alleen reizen voor jou een aanrader is of niet, hangt af van verschillende dingen. Voor mij is het echt een leerzame, toffe ervaring geweest maar een ander moet er misschien bij voorbaat al niet aan denken.

Als je van te voren echt totaal niet comfortabel bent met het idee van alleen reizen, is het wellicht verstandiger om met een reisgenoot te gaan. Dit zal jouw reis waarschijnlijk een stuk aangenamer maken.

Als je wel graag alleen wil, maar nog niet zo goed durft, is een tussenweg misschien iets voor je. Doe bijvoorbeeld de eerste twee weken van je reis met iemand samen of ga een paar dagen met een organisatie mee. Op die manier kun je alvast een beetje wennen aan de nieuwe omgeving en alle prikkels. De rest van de trip kun je dan alleen reizen. (:

Weet je niet zeker of alleen reizen iets voor jou is?
Maar één manier om daar achter te komen!😜

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *