Bangkok, ik denk dat iedereen wel eens van deze stad heeft gehoord en veel mensen hier al eens zijn geweest. Een hoop reizen in Zuidoost-Azië zullen beginnen en/of eindigen in deze stad. Zelf ben ik er inmiddels ook al een aantal keer geweest. Als ik aan mensen vraag wat zij van Bangkok vinden zijn de meningen verdeeld. Niet iedereen is even positief over de Thaise hoofdstad. Het was bij mij ook geen liefde op het eerste gezicht maar soms heeft echt liefde tijd nodig om te groeien..

Een stroeve kennismaking

Toen ik zelf voor het eerst voet zette in Bangkok moest ik erg wennen aan deze stad. Dit was de eerste stop op mijn eerste (solo) reis ooit. Bangkok is echt een totaal andere wereld dan die van ons in Nederland. De drukte van deze stad en de benauwende hitte waren behoorlijk overweldigend voor me. Ik sliep in een hotel aan de intense backpacker straat ‘Khao San Road’ (niet helemaal mijn ding). Voor mijn gevoel had zo’n beetje iedere Thai het gemunt op mijn centen en daar voelde ik me behoorlijk ongemakkelijk door. Ik heb zelfs nog even kort overwogen om terug naar huis te gaan omdat alle prikkels me volledig overvielen. In plaats van naar huis gaan, besloot ik om zo snel mogelijk door te reizen naar het noorden van Thailand.

Mijn tweede ontmoeting met Bangkok

Mijn tweede keer in Bangkok bracht ik door met een groepje Thaise jongeren uit Chiang Mai. Tijdens de rit in de nachttrein van CM → BKK heb ik mij over laten halen om één nachtje met deze groep mee de stad in te gaan. Omdat Bangkok me eerst zo tegenstond, zag ik dit plan eigenlijk niet echt zitten. Achteraf ben ik heel blij dat ik het toch een kans heb gegeven want ik heb echt een super gezellige avond/dag gehad!

Drie keer is scheepsrecht?

Omdat ik een retour Amsterdam ↔ BKK had geboekt, moest ik aan het einde van mijn reis weer in deze grote stad zijn. Dit keer heb ik, op aanraden van een vriend uit Nederland, een fietstocht door Bangkok gedaan. Deze negen uur durende tocht heeft mij een hele andere kant van Bangkok laten zien. Fantastisch, een echte aanrader!

Wat ook hielp was dat ik inmiddels een klein woordje Thai sprak. Hiermee wimpelde ik die vervelende taxichauffeurs zonder moeite van me af! Ook voor het onderhandelen over prijzen is het erg van pas gekomen om een aantal woordjes Thai te spreken. Ik raad je dan ook aan om van te voren (of in de eerste paar dagen na aankomst), een aantal basis woordjes/zinnetjes te leren in de taal van het land dat je gaat bezoeken.

Hoe ik op dit moment over Bangkok denk

De laatste keer dat ik in Bangkok was, voelde voor mij als thuiskomen. Ik wist hoe ik waar moest komen, waar je lekker kunt eten en wat de prijzen ongeveer moeten zijn voor bijv. een ritje met de tuktuk.

Het feit dat ik inmiddels al een aantal keer in Bangkok ben geweest vind ik ook helemaal niet erg. Als het de eerste bestemming van een trip is, gebruik ik de tijd daar om even in het ritme van Azië te komen. Als Bangkok de laatste stop is, gebruik ik die tijd om mezelf nog even goed in de watten te laten leggen door bijvoorbeeld een heerlijke ontspannende massage te nemen. Ook ga ik altijd nog even op het laatste moment naar een supermarkt voor lokale snacks en andere dingen die je in Nederland niet kunt vinden.

Vergeleken met mijn eerste bezoek, is mijn mening dus volledig bijgedraaid. Zodra het je lukt om door de drukte heen te kijken en wat verder te ontdekken dan Khao San Road, zul je ontzettend veel leuke plekken ontdekken in deze grote stad!

Waarom kiezen voor Bangkok?

Paleis Bangkok

Een belangrijke reden is dat je soms heel goedkoop naar Bangkok kunt vliegen. Een retourtje Amsterdam ↔ BKK vind je vaak al voor rond de 400 euro!

Er zijn ook gewoon veel leuke dingen te doen! Van prachtige tempels tot grote shoppingmalls. Een overvloed aan schattige cafés en tentjes waar je heerlijk kunt eten. Van groene parken tot (avond) markten. Teveel om op te noemen!

Ook is Bangkok een makkelijk beginpunt van een reis. Je hebt veel kans om medereizigers te ontmoeten omdat veel mensen hier ook aan hun reis beginnen. Het openbaar vervoer binnen de stad is goed geregeld dus je komt gemakkelijk op de leukste plekken. Ook kun je vanaf Bangkok gemakkelijk doorreizen naar andere locaties binnen Thailand of naar andere landen in Zuidoost-Azië.

Aan accommodaties ook geen gebrek. Voor elke prijsklasse zijn er meer dan genoeg overnachtingsmogelijkheden. Of je nou in een hostel vlak bij de backpackers hotspot ‘Khao San Road’ wil zitten of liever in een mooi hotel in de duurdere wijk Silom slaapt, opties zat!

Kortom, Bangkok is een stad waar je wellicht even aan moet wennen. Maar mijn ervaring is dat de afkeer volledig kan omslaan naar liefde. Bangkok is, als je het mij vraagt, absoluut het bezoeken waard.

Er is maar één manier om een eigen mening te vormen over deze stad.. Zelf een ticket naar Bangkok boeken en de stad ontdekken!✈️

Ben jij al eerder in Bangkok geweest? Wat zijn jouw ervaringen met deze stad? Voel je vrij om een berichtje voor me achter te laten. 🙂