Bedbugs, een van de grootste nachtmerries van een reiziger. Het idee dat je bed vol zit met beestjes die zich ’s nachts te goed doen aan je bloed, brrr.. Om over de jeuk na de beet nog maar te spreken! Maar hoe weet je nou dat je te maken hebt met bedbugs? En misschien nog belangrijker, hoe kom je er weer vanaf?! In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over bedbugs.🐜

Wat zijn Bedbugs?

Wat is een bedbug?Een bedbug (ook wel bedwants of wandluis) is een klein (volwassen: 4-5 mm) insectje dat leeft in en in de omgeving van matrassen. Je zult deze beestjes voornamelijk vinden op plekken zoals hotelkamers of in hostels. Wat minder mensen weten, is dat je bedbugs ook tegen kunt komen op andere plekken waar veel mensen komen. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer (stoelen van een bus, taxi, nachttrein, vliegtuig etc.) De beestjes kunnen niet vliegen of springen maar kunnen wel erg snel lopen.

‘S nachts komen de bedbugs uit hun schuilplekken om te eten. Ze kruipen dan op je huid en drinken van je bloed. De beten die ze hierbij achterlaten kunnen verschrikkelijk jeuken.

Hoe herken je de beten van Bedbugs?

De beten van een bedwants zijn vrij lastig te herkennen. Ze lijken namelijk veel op muggenbulten. Ook de jeuk komt overeen met die van een muggenbult. Een lichtpuntje: in tegenstelling tot muggen, brengen bedbugs geen ziektes over!

De manier waarop de bultjes op je lichaam verspreid zijn, kan een aanwijzing zijn over met welk insect je te maken hebt. Bedwantsen bijten vaak meerdere keren. Als de beten op een rijtje liggen, kan het zijn dat je te maken hebt met bedbugs.

Als een bedbug gestoord wordt tijdens het nuttigen van zijn maaltijd (bijv. omdat je je omdraait in je slaap), zal hij op dezelfde plek proberen verder te gaan. Het beestje bijt dan verschillende keren dicht op elkaar en dit kan eruit zien als een soort huiduitslag.

Iedereen reageert anders op de beet van deze beestjes. Het kan dus ook zijn dat je helemaal geen bultjes hebt terwijl je wel bent gebeten! Wanneer je geen lichamelijke reactie hebt op de beten is het een stuk lastiger om te weten dat je in contact bent geweest met bedbugs.

Hoe voorkom je Bedbugs?

Voorkomen is altijd beter dan genezen als je het mij vraagt! Vandaar dat ik hier een lijst heb gemaakt met tips om bedbugs te voorkomen.

 • Check altijd je bed/kamer
   Bedbugs houden zich schuil in en rondom het bed. Ze zijn ontzettend goed in verstoppen.  Een van hun lievelingsplekken zijn de naden van een matras. Ook de volgende plekken zou je kunnen controleren: bed frame, in/onder tapijt, plinten, tussen vloerplanken, (loslatend) behang, in/achter (nacht)kastjes.

  Kijk of je kleine bruine of rode vlekjes in de lakens ziet. Dit soort vlekjes ontstaan wanneer de maaltijd van een bedbug zich omrolt in zijn of haar slaap en hiermee de etende bedbug plet.

   Zoek naar kleine ovaalvormige, roodbruine beestjes van ongeveer 4-5 millimeter groot. Hun eitjes (klein, wit en ovaalvormig) liggen vaak in kleine groepjes. Ook vervellen bedwantsen maar liefst vijf keer in hun levenscyclus. Het vervellingshuidje dat achter blijft is ook iets waaraan je kunt herkennen dat er bedbugs in de buurt zijn.

   Bedbugs poepen niet in hun schuilplek maar zoeken daarvoor een ander plekje in de buurt. De ontlasting ziet eruit als vieze donkerbruine/zwarte vlekjes.

   Hoe ruikt de kamer? Bij een ernstige bedbug besmetting kun je soms de aanwezigheid van de beestjes ook ruiken. Het gaat dan om een vreemde zoetige geur.

  Tip: heeft een hotel/hostel rood beddengoed? Wees dan extra alert! Door de rode kleur vallen eventuele bloedvlekjes minder op, het zou dus een sluwe truc kunnen zijn om te verdoezelen dat er een bedbug besmetting is (geweest).

 • Leg niet gelijk je spullen op het bed
  Ondanks dat bedbugs maar een paar millimeter groot zijn, zijn ze wel vrij snel met het vinden van een mooie nieuwe schuilplaats, zoals jouw backpack.

 • Ga zelf niet gelijk op het bed zitten/liggen
  Zie bovenstaande punt.

 • Leg je spullen even in de badkamer
  Hier zul je niet gauw bedbugs vinden en dat maakt het een prima plek om je bagage even te dumpen terwijl jij de kamer checkt.

 • check de reviews
  Als je van te voren je slaapplek boekt, check dan altijd even de reviews om vervelende verrassingen te voorkomen.

Help! Bedbugs, wat nu?

Ben je zelfs na grondige controle toch de dupe? Dan is het nu tijd om stappen te ondernemen om van ze af te komen. Bedbugs kunnen niet tegen hitte, met die wetenschap zijn er aantal dingen die je kunt doen:

 • Spullen die in de was kunnen, wassen op 60+
 • Spullen in (zwarte) vuilniszak in de zon.
 • Spray overige spullen in met ongediertespray.
 • Check je spullen op loslopende bedbugs.

Ook extreme kou is fataal voor bedbugs.❄ Ben je langer op een plek en is er een vriezer aanwezig? Dan zou je ook je spullen een week in de vriezer (minimaal -14 graden) kunnen stoppen.

De bultjes en jeuk zullen vanzelf – na uiterlijk tien dagen – weg trekken. Heb je extreem veel last van de jeukende bultjes? Dan kan het slim zijn om even langs de arts of apotheek te gaan. Hier kun je een crème krijgen tegen de jeuk. Heb je de bultjes opengekrabd, dan kan het ook zijn dat je een antibiotica kuur mee krijgt van de arts.

Bedbug-ervaringsdeskundige

Dode bedbug op bed inclusief bloedvlek.Tijdens mijn eerste reis ben ik (helaas) zelf in aanraking gekomen met bedbugs. Ik wist gelukkig al van het bestaan van deze vervelende insecten af. Ik herkende het kleine beestje dat over mijn bed kroop dan ook gelijk en heb meteen de stappen ondernomen om verdere schade/verspreiding te voorkomen. Over deze ervaring heb ik een apart artikel geschreven: Onprettige ervaringen op reis: Bedbugs.

Bedbugs mee naar huis nemen?

De pech hebben om tijdens een reis in contact te komen met bedbugs is een ding. Ze mee naar huis nemen is een heel ander verhaal. Zoals ik eerder aangaf zijn bedbugs enorm goed in verstoppen. De kleinste naadjes en spleetjes in je leefomgeving kunnen fungeren als verstop plek voor deze kleine rotzakken. Probeer dus koste wat kost te voorkomen dat je ze mee naar huis neemt. Het laatste wat je wil is je niet meer prettig of zelfs onveilig voelen in je eigen bed!

Wanneer ik op reis (vermoedelijk) in contact ben geweest met bedbugs, vraag ik of iemand van thuis een vuilniszak en schoon setje kleding voor me meeneemt naar Schiphol. Op het vliegveld kan ik dan gelijk al mijn bagage en gedragen kleding in de zak stoppen. Thuis kijk ik dan eerst in de badkamer mijn bagage na en gooi ik alles wat gewassen kan worden, in de was. Bij twijfel gooi ik de overige dingen een weekje in de vriezer.?❄ En mijn backpack laat ik even een paar uurtjes weken in een heet bad.

Heb je thuis toch last van een bedbug infestatie? Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om hier zelf vanaf te komen. Het is vaak verstandiger om de ongediertebestrijding in te schakelen. Die zetten stoom, hitte behandeling of speciale insecticide voor kruipende insecten in om jouw “kleine” probleem op te lossen.


Ik hoop dat ik je met dit artikel een idee heb gegeven over wat bedbugs precies zijn en wat je als reiziger kunt doen om besmetting te voorkomen en verhelpen. Heb jij nog tips of heb je zelf een bedbug ervaring? Je mag mij altijd een berichtje sturen.♥