Iedereen weet dat een vakantie of reis best wat kost. Lang niet iedereen heeft het geluk om zulke bedragen al te hebben liggen. Dit betekend dat er geld gespaard zal moet worden. Maar geld sparen voor een reis, hoe doe je dat nou eigenlijk? Om te beginnen is hier een handig stappenplan voor je.

Stap 1: Stel een spaardoel

Wil je succesvol zijn met geld sparen voor een reis, dan is het slim om een spaardoel in te stellen. Wil jij bijvoorbeeld ontzettend graag drie weken naar Japan? Dan zal dat als betere motivatie werken dan alleen ‘ik heb geld nodig voor een reis’. Je weet dan namelijk precies waar je het voor doet en dat maakt het makkelijker om andere dingen te laten liggen om je spaardoel te bereiken!

Stap 2: Bereken hoeveel je nodig hebt

Bereken hoeveel je precies nodig hebt om daadwerkelijk naar Japan (of ander spaardoel) te gaan. Hoe veel tijd heb je voordat je het geld bij elkaar moet hebben? Bereken op basis daarvan hoeveel je per maand zou moeten sparen om dit spaardoel te halen.

Bijvoorbeeld: je wil in mei voor drie weken naar Japan. Je hebt berekend dat je daar ongeveer€2000,- voor nodig hebt. Het is nu augustus. Dan heb je nog acht hele maanden de tijd om te sparen. Per maand zul je een bedrag van€250,- moeten sparen om je spaardoel te halen!

Stap 3: Maak een overzicht van je uitgaven

Geld sparen voor een reis gebeurd niet vanzelf. Belangrijk is om eerst een goed overzicht te krijgen van je uitgaven. Bekijk je afschriften van de afgelopen drie maanden. Bereken wat je aan vaste lasten kwijt bent. Bereken ook hoeveel je uitgeeft aan eten, shoppen, uitgaan etc.

Kijk eens kritisch naar je uitgavenpatroon. Was dat broodje op station echt nodig? Draag je die dure schoenen wel of zijn ze de doos nog niet uit? Maak een realistische budget indeling voor aankomende maand(en). Wat is je budget voor boodschappen? Hoeveel kun je uitgeven aan kleding? En het belangrijkste: houd je ook hieraan!

Stap 4: Herinner jezelf aan je spaardoel

Om vers in je geheugen te houden waar je het allemaal voor doet, is het een goed idee om jezelf een reminder te geven. Hang bijvoorbeeld een mooie foto op van een bezienswaardigheid in Japan die je graag met eigen ogen wil zien. Kies een plek uit die je vaak ziet, zoals bijvoorbeeld boven je bed, op de koelkast of als achtergrond van je telefoon. Telkens als je deze foto ziet, wordt je weer even herinnert aan je spaardoel.

Stap 5: De voorpret!

Om niet helemaal gillend gek te worden van het bezuinigen op alles, is het een goed idee om jezelf tussendoor af en toe iets te gunnen. Koop bijvoorbeeld alvast een reisgids van Japan of trakteer jezelf op een coole reis gadget. Zo kun je alvast genieten van wat voorpret en blijft het sparen ook leuk.

Tot slot: 7 handige (be)spaar tips

 1. Werken werken werken!

  Er zit (helaas) niets anders op. Het aller eerste wat nodig is om geld te sparen voor een reis, is het binnen komen van geld😜. En dan natuurlijk het liefst zoveel mogelijk. Ga helpen in het bedrijf van je buurman, in de bediening bij een strandtent, achter de kassa van een supermarkt (of misschien wel alle drie). Waar je werkt maakt niet zo heel veel uit, als je maar lekker wat uurtjes maakt.

  De voordelen van (zwart) werken bij de buurman is, dat zowel jij als je buurman geen belasting betalen over de uren die je werkt, vaak verdien je bij ‘zwarte baantjes’ per uur iets meer dan via een ‘normale’ baan.

  In de horeca ontvang je vaak bovenop je salaris nog fooi. Met een beetje geluk krijg je op die manier nog 1-2 euro bovenop je uurloon.

  Bij baantjes zoals werken in een supermarkt/winkel, zou je naar een bedrijf kunnen zoeken die met toeslagen werkt. Dit soort bedrijven betalen je op bijvoorbeeld zondagen en/of in de avonduren vaak 150-200% van je normale uurloon.

 2. Wellicht voor de hand liggend maar: skip die dure feestjes en festivals!

  Een kaartje van €50, een treinticket van €20, de pendelbus à €8, drankjes en eten voor nog eens €50.. Zo gaat je zuur verdiende geld er verschrikkelijk hard doorheen. Beter dus om dit even (tijdelijk, tot je je spaardoel bereikt hebt) te laten liggen.

  Zie je het niet zitten om dit volledig op te geven? Probeer dan goed op de early bird tickets te letten of ga eens op zoek naar gratis feestjes (in de buurt)!

 3. Ga ook liever niet (duur) uiteten.

  Wat voor festivals geld, geld ook voor uit eten. Dure etentjes slokken zo een groot deel van je budget op. Geld wat je ook had kunnen stoppen in het bereiken van je spaardoel. Geld sparen voor een reis betekent gelukkig niet dat je helemaal nooit eens lekker uit eten kunt. Houd alleen rekening met het budget dat je van te voren met jezelf hebt afgesproken en kijk voor leuke prijzen eens op Groupon of Social Deal.

 4. Doe slim boodschappen.

  – Winkel voornamelijk op basis van aanbiedingen. Blader de folders door of kijk online voor de actuele aanbiedingen bij jou in de buurt.
  – Maak van te voren een boodschappenlijst. Ga deze lijst af en probeer niks mee te nemen wat je eigenlijk niet nodig hebt.
  – Ga nooit met honger naar de supermarkt! Je komt gegarandeerd met veel meer terug dan dat je van plan was..
  – Vergelijk prijzen van supermarkten. Verschil tussen bijvoorbeeld pizza van hetzelfde merk kan bij supermarkten onderling nogal eens verschillen. Het zal niet veel zijn maar doe dit met verschillende producten voor een langere periode en je zult het verschil toch merken.

 5. Bedenk of je die drie shirtjes echt allemaal nodig hebt..

  Natuurlijk heb je af en toe nieuwe kleding nodig. Is het alleen echt nodig om je hele winkelmandje vol te doen? Of heb je ook genoeg aan een shirtje en een nieuwe broek? 😇

 6. Doe overgebleven kleingeld in een bakje/spaarpot

  Stel je hebt een jaar om geld te sparen voor een reis. Probeer er dan een gewoonte van te maken om al je wisselgeld in een spaarpot te doen tijdens dit jaar. €2, €0,50 of € 0,05. Alles is welkom! Het lijkt op dat moment niet veel voor te stellen maar aan het einde van het jaar kun je nog aangenaam verrast zijn op het moment dat je jouw spaarvarkentje leegt.

 7. Verkoop je ongebruikte spullen.

  Je oude schoolboeken, een computer scherm dat al 2 jaar stof staat te vangen.. kijk eens kritisch rond thuis. Zijn er spullen waar je eigenlijk niks meer mee doet of gaat doen? Oude kleding die je niet meer interessant vind? De meeste mensen hebben ergens wel iets liggen wat verkocht kan worden. Marktplaats, Facebook of een ouderwets briefje op het prikbord bij de supermarkt.. hup, verkopen die zooi!

  Heel veel succes met het sparen voor jouw reis!

  Thais geld plus titel tekst.