Iedereen weet dat een vakantie of reis best wat kost. Lang niet iedereen heeft het geluk om zulke bedragen al te hebben liggen. Dit betekent dat er geld gespaard zal moeten worden. Maar hoe spaar je geld voor een reis? Om te beginnen heb ik hier een handig stappenplan voor je.

Stap 1: Stel een spaardoel

Wil je succesvol zijn met geld sparen voor een reis, dan is het slim om een spaardoel in te stellen. Wil je bijvoorbeeld ontzettend graag drie weken naar Thailand? Dan zal dat als betere motivatie werken dan alleen ‘ik heb geld nodig voor een reis’. Je weet nu namelijk precies waar je het voor doet en dat maakt het makkelijker om andere dingen te laten liggen om je spaardoel te bereiken!

Stap 2: Bereken hoeveel je nodig hebt

Bereken het bedrag dat je nodig hebt. Hoeveel geld heb je nodig om daadwerkelijk drie weken naar Thailand te kunnen gaan? Hoe veel tijd heb je voordat je het geld bij elkaar moet hebben? Bereken op basis daarvan hoeveel je per maand zou moeten sparen om dit spaardoel te halen.

Bijvoorbeeld: je wil in mei voor drie weken naar Thailand. Je hebt berekend dat je daar ongeveer €2000,- voor nodig hebt. Het is nu augustus. Dan heb je nog acht hele maanden de tijd om te sparen. Per maand zul je een bedrag van €250,- moeten sparen om je spaardoel te halen.

Stap 3: Maak een overzicht van je uitgaven

Geld sparen voor een reis gebeurt niet vanzelf. Belangrijk is om eerst een goed overzicht van je uitgaven te krijgen . Bekijk je afschriften van de afgelopen drie maanden. Bereken wat je aan vaste lasten kwijt bent. Bereken ook hoeveel je uitgeeft aan eten, shoppen, uitgaan etc.

Kijk eens kritisch naar je uitgavenpatroon. Was dat broodje op station echt nodig? Draag je die dure schoenen wel of zijn ze de doos nog nooit uit geweest? Maak een realistische budget indeling voor aankomende maand(en). Wat is je budget voor boodschappen? Hoeveel kun je uitgeven aan kleding? En het belangrijkste: houd je hier vervolgens aan!

Stap 4: Herinner jezelf aan je spaardoel

Khao Sok National Park, Thailand

Om vers in je geheugen te houden waar je het allemaal voor doet, is het een goed idee om jezelf een reminder te geven. Hang bijvoorbeeld een mooie foto op van een bezienswaardigheid in Thailand die je graag met eigen ogen wil zien. Kies een plek uit die je vaak ziet, zoals bijvoorbeeld boven je bed, op de koelkast of als achtergrond van je telefoon. Telkens als je deze foto ziet, wordt je weer even herinnert aan je spaardoel. Een positieve manier om jezelf weer even op te peppen om door te gaan met sparen!

Stap 5: De voorpret!

Om niet helemaal gillend gek te worden van het bezuinigen, is het een goed idee om jezelf tussendoor iets te gunnen. Koop bijvoorbeeld alvast een reisgids van Thailand of trakteer jezelf op een coole reis gadget. Zo kun je alvast genieten van wat voorpret en blijft het sparen ook leuk.

+ 7 handige (be)spaartips

Een aantal van deze tips die ik hieronder noem zul je waarschijnlijk zelf ook al bedacht hebben. Het zijn in principe ook vrij voor de hand liggende dingen. Je moet jezelf er alleen wel aan houden wil je een leuk bedrag bij elkaar sparen. Je zult prioriteiten moeten stellen en dingen moeten laten die je wel graag zou willen doen. Dat zal echt niet altijd makkelijk zijn en je zult het tussendoor af en toe flink zat zijn. Maar zodra je eenmaal in Thailand zit, met verse fruitsap in je hand terwijl je in je hangmat uitkijkt op de mooiste zonsondergang die je ooit hebt gezien, zul je jezelf dankbaar zijn!

#1 Werken, werken, werken!

Er zit (helaas) niets anders op. Het aller eerste wat nodig is om geld te sparen voor een reis, is een inkomen. En dan natuurlijk het liefst zoveel mogelijk. Ga langs een uitzendbureau of loop een rondje door de stad en vraag bij winkels of ze nog hulp kunnen gebruiken. Ga helpen in het bedrijf van je buurman, in de bediening van een restaurant, achter de kassa van een supermarkt of misschien wel alle drie. Waar je werkt maakt niet zo heel veel uit, als je maar lekker wat uurtjes maakt.

  • De voordelen van (zwart) werken bij de buurman is dat zowel jij als je buurman geen belasting betalen over de uren die je werkt. Vaak verdien je bij ‘zwarte baantjes’ gemiddeld per uur iets meer dan via een ‘normale’ baan.
  • In de horeca ontvang je vaak naast je salaris ook fooi. Met een beetje geluk krijg je op die manier nog 1-2 euro bovenop je uurloon.
  • Zoek naar een bedrijf die met toeslagen werkt. Dit soort bedrijven betalen je op bijvoorbeeld zondagen en/of in de avonduren vaak 150-200% van je normale uurloon. Op die manier kun je wat extra geld die spaarpot in krijgen.
#2 Wellicht voor de hand liggend maar: skip die dure feestjes en festivals!

Een kaartje van €50, met de trein €20 retour, de pendelbus à €8 plus drankjes en eten voor nog eens €50.. Zo gaat je zuur verdiende geld er verschrikkelijk hard doorheen. Beter dus om dit even (tijdelijk, tot je je spaardoel bereikt hebt) te laten liggen.

Zie je het niet zitten om de festivals deze zomer volledig op te geven? Probeer dan goed op de early bird tickets te letten of ga eens op zoek naar gratis feestjes in de buurt.

#3 Ga ook liever niet (te duur) uiteten.

Wat voor festivals geldt, geldt ook voor uiteten gaan. Dure etentjes slokken al snel een groot deel van je budget op. Geld wat je ook had kunnen stoppen in het bereiken van je spaardoel. Geld sparen voor een reis betekent gelukkig niet dat je helemaal nooit eens lekker uit eten kunt. Houd alleen rekening met het budget dat je van tevoren met jezelf hebt afgesproken en kijk voor leuke prijzen eens op Groupon of Social Deal. Ook een leuk idee is een etentje bij iemand thuis waarbij iedereen zelf een gerecht meebrengt. Twee vliegen in één klap: super gezellig en ook nog eens lekker eten.

#4 Doe slim boodschappen
  • Winkel voornamelijk op basis van aanbiedingen. Blader de folders door of kijk online voor de actuele aanbiedingen bij jou in de buurt.
  • Maak vooraf een boodschappenlijst. Ga deze lijst af en probeer niks mee te nemen wat je eigenlijk niet nodig hebt.
  • Ga nooit met honger naar de supermarkt! Je komt gegarandeerd met veel meer terug dan dat je van plan was..
  • Vergelijk prijzen van supermarkten. Verschil tussen bijvoorbeeld pizza van hetzelfde merk kan bij supermarkten onderling nogal eens verschillen. Het zal niet veel zijn maar doe dit met verschillende producten voor een langere periode en je zult het verschil toch merken.
#5 Bedenk of je die drie shirtjes echt allemaal nodig hebt..

Natuurlijk heb je af en toe nieuwe kleding nodig. Is het alleen echt nodig om je hele winkelmandje vol te doen? Of heb je ook genoeg aan één shirtje en één nieuwe broek? 😉

#6 Doe overgebleven kleingeld in een bakje/spaarpot

Stel je hebt een jaar om geld te sparen voor een reis. Probeer er dan een gewoonte van te maken om al je wisselgeld in een spaarpot te doen tijdens dit jaar. €2, €0,50 of € 0,05. Alles is welkom! Het lijkt op dat moment niet veel voor te stellen maar aan het einde van het jaar kun je nog aangenaam verrast worden. Dat spaarvarkentje kan nog een leuk bedrag bevatten.🐷

#7 Verkoop je ongebruikte spullen.

Kijk eens kritisch rond thuis. Er zijn vast spullen waar je al lang niets meer mee doet. De schoolboeken van je afgeronde studie of die oude laptop die al twee jaar stof staat te vangen. Kleding die je niet meer interessant vind? De meeste mensen hebben ergens wel iets liggen wat verkocht kan worden. Marktplaats, Facebook of een ouderwets briefje op het prikbord bij de supermarkt.. hup, verkopen die zooi!Veel succes met sparen!💰💰💰


Heb je nog andere spaartips? Voel je vrij om ze te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *