Al vanaf dat ik een jaar of 13 was, voel ik me tijdens de winter niet fit. Opstaan kost me veel moeite, ik wil niet naar buiten, heb trek in allerlei ongezonde snacks en ik kan me moeilijker concentreren. Zo rond april begin ik altijd het leven letterlijk en figuurlijk weer wat zonniger in te zien. Mijn energie begint wat terug te komen, ik wil meer dingen ondernemen en ik voel me een stuk gelukkiger. Achteraf gezien, heb ik al die tijd al last van een winterdip.

Winterslaap

Vroeger zei ik zelfs altijd dat ik het liefst in winterslaap zou willen! Even tussendoor twee weken wakker zo rond mijn verjaardag, kerst en oud&nieuw. Maar daarna echt weer terug in een lekker warm nestje. Dat leek mij dikke prima! Een aantal jaar later was ik voor het eerst tijdens de wintermaanden op reis. Al snel kwam ik erachter dat winterslaap niet langer nodig was. Overwinteren sloot een stuk beter aan op mijn behoeftes.?

Waarom voelen de herfst & winter zo zwaar?

Er is in de herfst en winter minder daglicht dan in de lente of zomer. De dagen zijn kort en de nachten zijn lang. De hoeveelheid daglicht die je krijgt, schijnt veel te maken te hebben met het ontstaan van de winterblues. In de lente worden de dagen weer langer, komen de vogels en beestjes terug en krijgen de bomen langzaam weer blaadjes. Ik wil dan weer naar buiten, lekker wandelen en de boel verkennen!??

Hoe ga ik met mijn winterdip om?

Het lukt mij echt niet altijd om mijn eigen advies op te volgen, al doe ik wel mijn best. Ik wéét ook wel dat het even door de zure appel heen bijten is, maar ik vind het soms zo verdomd lastig om mezelf ertoe te zetten. Toch blijf ik proberen want elke keer dat het wel lukt, geeft weer een beetje energie.? 

Vind ik de winter helemaal niet leuk?

Het is niet alleen ellende. Van een werkdag waarop ik veel lach met collega’s, een gezellig etentje met vriendinnen of een prachtige herfstwandeling kan ik zeker genieten. Ook een mooie zonnige maar koude winterse dag vind ik helemaal niet zo erg. 

Kerstboom met kerstballen

En eerlijk is eerlijk, ook de kerstversiering en kaarsjes hebben wel iets. Als ik rond de kerstdagen in het buitenland zit, heb ik ook een dubbel gevoel. Aan de ene kant vind ik het heerlijk om met witte kerst, kerst op een wit zandstrand te bedoelen. Aan de andere kant, als ik alle gezellige en sfeervolle foto’s van familie en vrienden voorbij zie komen, mis ik dat stiekem ook wel een beetje. Het gras is altijd groener aan de overkant.. Dus vooruit, de kerstdagen wil ik best doorbrengen in Nederland, maar de rest van de winter, die sla ik liever over!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *