Onprettige ervaringen op reis, ze horen er helaas af en toe ook bij. Reizen gaat namelijk niet altijd alleen maar over rozen. De foto’s en verhalen op social media vertellen vaak maar één kant van het verhaal. Er zijn een aantal dingen die je als reiziger liever niet meemaakt. Gelukkig heb ik tijdens mijn reizen niet al te veel gekkigheid mee gemaakt. Toch zijn er een aantal voorvallen geweest, die ik als uiterst onprettig heb ervaren. Ik ga jullie in dit artikel vertellen over een van deze ervaringen.


Bedbugs op de Gili’s

Toen ik tijdens mijn eerste reis op een van de prachtige Gili eilanden in Indonesië was, heb ik een nare ervaring gehad met bedbugs. Rond een uurtje of een in de middag kwam ik aan op het eiland en ben ik op zoek gegaan naar een slaapplek. Binnen een half uurtje had ik (dacht ik) een leuk guesthouse gevonden. Na een snelle controle op bedbugs liet ik mijn spulletjes achter op de kamer, betaalde de eigenaar voor twee nachten en ging op pad om het eiland te verkennen.

Rond 22:00 kwam ik erg moe maar voldaan terug bij het guesthouse. Ik plofte neer op het bed en na een paar minuten zag ik opeens tot mijn schrik een dikke vette bedbug lopen. Ik sprong op en plette de rotzak. De tas die ik de hele dag bij me had, legde ik snel in de badkamer, om te voorkomen dat daar bedbugs in konden kruipen. Mijn hart klopte in mijn keel want ik was alleen op reis en had niemand om mee te overleggen wat ik nu moest doen. Een ding was zeker, hier kon ik vannacht in ieder geval niet slapen!
Dode bedbug op bed inclusief bloedvlek.

De volgende stap

Een beetje bibberig ging ik op zoek naar iemand van het guesthouse. Ik vond een medewerker en vertelde hem wat ik aan had getroffen in mijn bed. Hij liep mee en ik liet hem mijn vangst zien. Ik legde hem uit dat ik hier vannacht niet kon slapen en vroeg om een andere kamer. Hij liet mij weten dat ze helemaal volgeboekt waren en hij geen andere slaapplek voor mij had.

Ik ben toen gelijk online op zoek gegaan naar een andere slaapplek. Bijna alles was volgeboekt of het was, vanwege het late tijdstip, niet meer mogelijk om in te checken. Het was inmiddels namelijk al 23:00. Na even zoeken vond ik gelukkig een geschikte accommodatie (aan de andere kant van het eiland..) Snel maakte ik een reservering en pakte mijn daypack uit de badkamer. Ik gaf aan bij de jongen van het guesthouse dat ik mijn backpack in de kamer achter zou laten en dat ik deze morgen zou komen ophalen. Ik gaf ook aan dat ik hier vannacht niet zou slapen i.v.m. de bedbugs. Dit begreep hij.

De volgende dag

De volgende dag ben ik terug gegaan om mijn backpack op te halen. Ik ging op zoek naar de eigenaar van het guesthouse maar deze leek niet echt geïnteresseerd in mijn verhaal. Hij liep met tegenzin mee naar de kamer en keek even snel naar de dode bedbug. Hij zei dat hij geen beesten had in zijn guesthouse en dat ik ze uit de jungle heb mee genomen. Waarop ik zei dat bedbugs geen random jungle beestjes zijn maar daar was hij het niet mee eens.

Toen ik aangaf dat ik mijn geld terug wilde voor de twee al betaalde nachten en dat ik wilde dat hij meebetaalde aan de kosten van het wassen van mijn kleding, werd hij heel erg boos. Ik had namelijk de deur van de kamer op slot gedaan (omdat al mijn spullen daar lagen). Daardoor was hij volgens hem inkomsten misgelopen omdat hij de kamer niet meer heeft kunnen verhuren. Het feit dat het 23:30 was toen ik vertrok was hem zeker even ontglipt. Het geld voor de tweede nacht kreeg ik overigens ook niet terug van hem en meebetalen aan mijn was wilde hij al helemaal niet.

Om mezelf te beschermen ben ik weggelopen van de situatie. Het liefst was ik nog even verder in discussie gegaan met deze meneer maar omdat ik in mijn eentje op onbekend terrein was, leek het mij verstandiger om het op deze manier aan te pakken.

De dagen die volgden

In het andere guesthouse heb ik vanaf moment van inchecken eerlijk verteld wat de situatie was. Ze vonden het hier erg vervelend voor mij en waren erg behulpzaam. Ik heb al mijn wasbare spullen naar de enige plek op het eiland gebracht waar ze met heet water konden wassen. Hier was een wachtrij van twee dagen maar hier heb ik met liefde op gewacht. De rest van mijn spullen heb ik in een zwarte vuilniszak voor de deur van mijn bungalowtje neergelegd. Die heb ik vervolgens drie dagen in de zon laten sudderen. Tijdens deze dagen heb ik het moeten doen met de spulletjes die ik in mijn daypack had (waaronder gelukkig mijn bikini) en de kleding die ik aan had.

Terug naar huis

Toen het na zes maanden tijd was om terug naar Nederland te gaan, heb ik aan mijn familie gevraagd of zij een grote vuilniszak en schoon setje kleding mee wilde nemen naar Schiphol. Mijn familie vond dit een beetje overdreven maar stemde wel in. Op het vliegveld heb ik me omgekleed (wat sowieso een aanrader is na een lange vlucht!) en heb ik al mijn spullen in de zak gedaan.

Eenmaal thuis heb ik in de tuin alvast alle spullen voor de was gesorteerd en heb ik de rest mee genomen naar de badkamer en nagekeken. Tot mijn grote verbazing/schrik lagen er maar liefst zes dode bedbugs op de bodem van mijn backpack! Mijn backpack heb ik goed nagekeken en geschrobd. Vervolgens heb ik hem twee dagen laten weken in een heet water badje (ook een aanrader want dan is ie wel gelijk helemaal schoon?).

Leermomentje

Na deze ervaring heb ik geleerd om een kamer nog beter te controleren voor ik mijn spulletjes achterlaat of het bed in klim. Ook check ik nu van te voren (indien mogelijk) de reviews van een accommodatie.

Deze onprettige ervaring is absoluut een leermoment voor mij geweest. Niet alleen over het omgaan met bedbugs, maar ook het omgaan met een vervelende situatie zonder enige vorm van back up. Gelukkig is het uiteindelijk allemaal goed afgelopen!


Heb jij wel eens last gehad van bedbugs tijdens een reis? Of heb je iets op of aan te merken over mijn verhaal? Je mag mij altijd een berichtje sturen met jouw ervaringen of vragen! ?

Wil je meer weten over wat bedbugs precies zijn, hoe je ze kunt herkennen en hoe je deze kleine kruipers kunt voorkomen? Dan heb je wellicht iets aan het uitgebreide artikel dat ik over dit onderwerp heb geschreven.
→ Bedbugs: herkennen en voorkomen←

Safe & happy travels!?