Op vakantie gaan is iets wat we allemaal wel graag doen. Maar echt rondreizen lijkt wel een soort trend te zijn geworden in de afgelopen jaren. Steeds meer mensen om me heen besluiten om er (voor langere tijd) op uit te trekken. Wat is de reismotivatie van al deze mensen? Waarom reizen mensen? Ik heb er veel over na gedacht en eens rondgevraagd in mijn omgeving wat nou de beweegreden is om een reis te gaan maken.

Mijn reismotivatie

Laat ik beginnen met mijn eigen reismotivatie. Wat drijft mij om op reis te (blijven) gaan? De zon opzoeken vind ik heerlijk maar ik kies bewust niet voor zes maanden in een all-inclusive resort in Turkije. Zes maanden rondreizen door Azië daarentegen is iets waar gelijk voor zou tekenen. Waar zit dan het verschil?

↠ Voor mij gaat het om het hebben van mijn eigen ervaringen. Je leest en ziet zo veel online tegenwoordig. Ik wil graag met mijn eigen ogen zien hoe het leven er aan de andere kant van de wereld uit ziet. De lokale gerechten proeven en door prachtige natuur wandelen. Mooie mensen ontmoeten en daar kennis en verhalen mee uitwisselen.

↠ Het onderweg zijn en de afwisseling van omgeving vind ik super fijn. Uren uit het raampje van een trein staren, kijkend naar hoe het landschap aan me voorbij trekt, daar geniet ik van! Maar ook een bruisende wereldstad vol muren met streetart vind ik fantastisch. Ook is er maar weinig dat mij meer rust brengt dan de zon in de zee zien zakken op een afgelegen strandje ergens in Thailand.

↠  Reizen geeft mij zowel rust als energie. Tijdens een reis krijg je ontzettend veel prikkels binnen: geuren, kleuren, smaken, ervaringen.. Dit geeft veel energie maar kost ook veel energie. Ik vind het dan ook heerlijk om drukte met rust af te wisselen. Van een eiland met witte stranden door naar bruisende steden en vanuit daar naar een tropisch regenwoud. Niets moet en veel kan, die vrijheid vind ik heerlijk! ❁

Waarom mensen in mijn omgeving graag reizen

Niet iedereen heeft dezelfde sterke drang om te reizen. Dat merk ik wanneer ik het met mijn omgeving over reizen heb. Voor sommige mensen is drie weken per jaar op vakantie naar Frankrijk (niks mis mee!) al meer dan zat. Ze kiezen één bestemming uit, gaan erheen en zijn volledig voldaan wanneer ze weer terug zijn.

Andere mensen om me heen zijn juist helemaal gek op reizen. Ze gaan het liefst zo ver, zo lang en zo vaak mogelijk. Ik heb rondgevraagd aan mensen in mijn directe omgeving wat hun motivatie is om te gaan reizen. De antwoorden die ik kreeg varieerde van voorspelbaar tot verrassend.

Reismotivatie die veel voorbij kwam

↠ Wat ik bij bijna iedereen wel voorbij heb horen komen is het opzoeken van een aangenaam klimaat. Hier in Nederland is het weer niet altijd even aangenaam. Zeker zo einde herfst tot ergens midden lente valt er nogal een drupje uit de hemel. Dat grijze, deprimerende weer is overduidelijk voor velen een drijfveer om, net als de vogels, richting warmere oorden te trekken.

↠ Ik denk dat veel mensen van nature best nieuwsgierig zijn. Het verbaasde me dan ook niet dat het ontdekken van nieuwe plekken veel werd genoemd als motivatie. Sommige hebben daarbij een voorkeur voor de natuur van een land en andere vinden vooral de cultuur en het ontmoeten van locals erg interessant. Meestal is het juist de combinatie die aanspreekt.

Opvallende redenen om te reizen

↠ Wat een vriendin van me noemde vond ik erg mooi en is voor mij ook zeker waar: reizen is goed voor je ontwikkeling, het verreikt je als persoon.

↠ Niet alleen bijdragen aan je eigen ontwikkeling maar ook helpen bij de ontwikkeling van een land werd genoemd. In de vorm van vrijwilligers werk bijvoorbeeld. (Check van te voren goed of de organisatie wel oprecht is!)

↠ Een andere vriendin noemde ook de herinneringen die je weer mee naar huis neemt als deel van haar reismotivatie. Of het nou herinneringen in de vorm van foto’s, souvenirs of mentale herinneringen zijn, je neemt het mee naar huis en kunt er nog vaak van genieten!

↠ Hetnormale leven’ ontvluchten en de sleur doorbreken. De afwezigheid van werk, geen verplichtingen en steeds niet steeds dezelfde mensen om je heen is soms best lekker. Ook geeft het nieuwe energie en inzichten voor de toekomst. Af en toe ontsnappen aan ‘onze’ manier van leven kan voor sommigen (waaronder ikzelf) echt een verademing zijn.

↠ Dat je op reisje emoties mag voelen’ is ook iets wat iemand noemde. Voor mij laat deze en bovenstaande reden echt zien in wat voor maatschappij we leven. Alles gaat zo snel, mensen hebben haast en deadlines moeten worden gehaald (je kent het vast).  Op reis kom je jezelf tegen en is er tijd en ruimte om alle indrukken en emoties van het leven te voelen en een plek te geven.

Wat is jouw reismotivatie?

Tijdens het rondvragen in mijn omgeving, kwam ik erachter dat ik dit best een interessant onderwerp vind. Ik ben benieuwd hoe jij erin staat! Wat drijft jou ertoe om op reis te gaan? Herken je de punten die ik hierboven benoem of heb je hele andere beweegredenen?  Voel je vrij om jouw verhaal hier voor me achter te laten.

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *