Reismotivatie: Waarom reizen mensen?

Op vakantie gaan is iets wat we allemaal wel graag doen. Maar echt rondreizen lijkt wel een soort trend te zijn geworden in de afgelopen jaren. Steeds meer mensen om me heen besluiten om er (voor langere tijd) op uit te trekken. Wat is de reismotivatie van al deze mensen? Waarom reizen mensen? Ik heb er veel over na gedacht en eens rondgevraagd in mijn omgeving wat nou de beweegreden is om een reis te gaan maken.

Mijn reismotivatie

Laat ik beginnen met mijn eigen reismotivatie. Wat drijft mij om op reis te (blijven) gaan? De zon opzoeken vind ik heerlijk maar ik kies bewust niet voor zes maanden in een all-inclusive resort in Turkije. Zes maanden rondreizen door Azië daarentegen is iets waar ik zonder twijfel nu voor zou tekenen. Waar zit dan het verschil?

Voor mij gaat het om het hebben van eigen ervaringen. Met mijn eigen ogen zien hoe het leven er aan de andere kant van de wereld uit ziet. Het proeven van lokale gerechten, wandelen door prachtige natuur, mensen (reizigers en locals) leren kennen en kennis/verhalen uit te wisselen.

Het onderweg zijn en de afwisseling van omgeving vind ik fijn. Uren uit het raampje van een trein staren, kijkend naar hoe het landschap aan me voorbij trekt, daar geniet ik van. Maar ook een bruisende wereldstad vol muren met streetart vind ik fantastisch. En er is weinig dat mij meer rust brengt dan de zon in de zee zien zakken op een afgelegen strandje ergens in Thailand.

Niets moet en veel kan, die vrijheid vind ik heerlijk. Reizen geeft mij zowel rust als energie.

Waarom mensen in mijn omgeving graag reizen

Niet iedereen heeft dezelfde sterke drang om te reizen als ik. Dat merk ik wanneer ik het met mijn omgeving over reizen heb. Voor sommige mensen is drie weken per jaar op vakantie naar Frankrijk (niks mis mee!) al meer dan zat. Ze kiezen één bestemming uit, gaan erheen en zijn volledig content wanneer ze weer terug zijn.

Andere mensen om me heen zijn juist helemaal gek op reizen. Ze gaan het liefst zo ver, zo lang en zo vaak mogelijk. Ik heb rondgevraagd aan een paar mensen in mijn directe omgeving wat hun motivatie is om te gaan reizen. Er kwamen een aantal punten naar voren die bijna iedereen noemde maar ook meer persoonlijke redenen werden genoemd.

Reismotivatie die ik veel heb gehoord

De dingen die ik bij bijna iedereen wel voorbij heb horen komen is het opzoeken van een aangenaam klimaat. Hier in Nederland is het weer niet altijd even aangenaam. Zeker zo einde herfst tot ergens midden lente valt er nogal een drupje de hemel uit. Dat grijze, deprimerende weer is voor velen een drijfveer om net als de vogels richting warmere oorden te trekken.

Ik denk dat mensen van nature best nieuwsgierig zijn. Het verbaasde me dan ook niet dat het ontdekken van nieuwe plekken veel werd genoemd als motivatie. Sommige hebben daarbij een voorkeur voor de natuur van een land en andere vinden vooral de cultuur en locals erg interessant. Meestal is het juist de combinatie van allerlei nieuwe indrukken die je krijgt van het reizen in een ver land.

De meer persoonlijke redenen

Wat een vriendin van me noemde vond ik erg mooi en is voor mij ook zeker waar: reizen is goed voor je ontwikkeling, het verreikt je als persoon.

Niet alleen bijdragen aan je eigen ontwikkeling maar ook helpen bij de ontwikkeling van een land werd genoemd. In de vorm van vrijwilligers werk bijvoorbeeld.

Een andere vriendin noemde ook de herinneringen die je weer mee naar huis neemt als deel van haar reismotivatie. Of het nou herinneringen in de vorm van foto’s, souvenirs of mentale herinneringen zijn, je neemt het mee naar huis en kunt er nog vaak van genieten!

Het ‘normale leven’ ontvluchten en de sleur doorbreken. De afwezigheid van werk, verplichtingen en steeds de zelfde mensen om je heen is best lekker. Ook geeft het nieuwe energie en inzichten voor de toekomst. Af en toe ontsnappen aan ‘onze’ manier van leven kan voor sommigen (waaronder ikzelf) echt een verademing zijn.

Dat je op reis ‘je emoties mag voelen‘ is ook iets wat iemand noemde. Voor mij laat deze en bovenstaande reden echt zien in wat voor maatschappij we leven. Alles gaat zo snel, mensen hebben haast en deadlines moeten worden gehaald (je kent het vast).  Op reis kom je jezelf tegen en is er tijd en ruimte om alle indrukken en emoties van het leven te voelen en een plek te geven.

Wat is jouw reismotivatie?

Tijdens het rondvragen in mijn omgeving, kwam ik erachter dat ik dit best een interessant onderwerp vind. Ik ben benieuwd hoe jij erin staat. Wat drijft jou ertoe om op reis te gaan? Herken je de punten die ik hierboven benoem of heb je hele andere beweegredenen?  Voel je vrij om een reactie voor me achter te laten.

🌸

Vliegtuig in de lucht met titel tekst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *