Sinterklaas is nog maar net vertrokken of kerst staat alweer bijna voor de deur. Voor de meeste mensen is deze tijd van het jaar één groot feest. Voor andere is het echter een stuk minder aangenaam. Hoe gezellig die kerstboom met lampjes ook is en hoe lekker je moeder ook kookt, deze mensen kunnen er gewoon niet optimaal van genieten. Hoe kan dat toch? Waarom hebben sommige mensen zoveel last van de winter?

Wat is een winterdip?

Herfst in Nederland

Vanaf de herfst worden de dagen steeds korter. Het is donker als je op staat en naar werk gaat. Het is donker als het tijd is om weer naar huis te gaan. En overdag? Niet veel beter: grauw, koud en het regent. Je moet eigenlijk nog boodschappen doen maar je hebt er gewoon de energie niet voor. Laat maar zitten, denk je bij jezelf. Je zit wel prima op de bank met een warm dekentje..

Mensen die last hebben van een winterdip, hebben tijdens de winter meer moeite om de dagelijkse dingen te doen. Sport sla je over omdat je geen puf meer hebt. En elke (niet noodzakelijke) afspraak cancel je het liefst. Je moet veel moeite doen om ’s ochtends je bed uit te komen en ’s avonds ben je om half 8 al kapot. Om over je humeur nog maar te spreken.. Die frons lijkt behoorlijk op zijn gemak te zijn tussen je wenkbrauwen.

Hoe ontstaat een winterdip?

Helaas is er nog niet echt een duidelijk (wetenschappelijk) antwoord op deze vraag. Veel onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met een tekort aan (dag)licht. Dit tekort kan ervoor zorgen dat je biologische klok van slag raakt. De dagen worden steeds korter en donkerder, maar jouw slaap waak ritme blijft hetzelfde. Je wekker gaat gewoon om 7 uur, maar het gebrek aan licht buiten doet vermoeden dat het 3 uur ’s nachts is. Je biologische klok snapt er niks meer van en dat zorgt er vervolgens voor dat andere processen in je lichaam ook niet helemaal lekker lopen.

Eigenlijk heeft je lichaam dus last van een soort langdurige jetlag (en dat zonder lange vlucht?).

Verschil winterdip en winterdepressie

Een winterdip is erg vervelend maar vaak relatief onschuldig. Je bent wellicht niet langer ‘het zonnetje in huis’ tijdens de wintermaanden maar met wat gebrom en gezeur kom je de winter wel door. Een winterdepressie daarentegen is iets minder onschuldig. Het kan namelijk zo ver gaan dat je écht niet meer in staat bent te functioneren. Je komt je bed niet meer uit, gaat niet meer naar werk en sluit jezelf volledig af van je omgeving. Je voelt je dusdanig slecht, dat je niet meer mee kunt draaien met de maatschappij.

Symptomen winterdepressie

Winterdepressie symptomen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, gaat een winterdepressie een flinke stap verder dan het hebben van de winterblues. Hieronder heb ik een aantal symptomen van winterdepressie voor je op een rijtje gezet. In principe zie je deze verschijnselen ook bij de winterdip. Het verschil zit ‘m in de intensiteit en hoeveelheid. Bij een dip heb je enkele symptomen, bij depressie meerdere. Ook de intensiteit van de symptomen is bij een winterdepressie vaak erger.

 • Je hebt totaal geen energie en je bent constant (over) vermoeid.
 • ‘Normale dingen’ kosten je veel meer moeite dan tijdens de warmere maanden.
 • Je geniet van (bijna) niets meer, zelfs niet van de dingen waar je normaal wel blij van word.
 • Het kost je meer moeite om na te denken, te bewegen of te reageren op prikkels OF je voelt je juist erg opgejaagd en rusteloos.
 • Het liefst blijf je de hele dag in bed (en doet dat ook).
 • Bijna elke dag heb je last van meer (of minder) eetlust.
 • Je bent vaak besluiteloos, hebt concentratieproblemen, je bent prikkelbaar en snel geïrriteerd.
 • Je zelfbeeld en toekomstbeeld zijn erg negatief.
 • Bovenstaande klachten komen minimaal twee weken achter elkaar voor.
 • De klachten keren jaarlijks (minimaal twee jaar achter elkaar) terug rond de herfst/winter.
 • Je klachten verdwijnen in de lente (als sneeuw voor de zon?)

Als je in deze mate last hebt, zou ik zeker aan de bel trekken bij een hulpinstantie zoals bijvoorbeeld bij PsyQ of Parnassia.

 Winterdip of winterdepressie, wat nu?

Nu weet wat een winterdip is en wat de verschillen zijn tussen een winterdip en winterdepressie. Herken jij jezelf? Dan wil je ook vast weten wat je kunt doen om weer lekkerder in je vel te komen. Om antwoord te geven op die vraag heb ik een uitgebreid artikel vol tips geschreven! Hopelijk kun je met deze tips meer positiviteit in jouw wintermaanden krijgen!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *